Home

Textpert

Schrijfhulp

Genres

Help

NederlandsEnglishEspañolDeutschFrançais

 

Home

Welkom bij World Wide Writing

Europese prijs voor World Wide Writing

Downloads

Linken naar WWW

Writing Studio

Europese prijs voor World Wide Writing

Op 2 november kreeg het project World Wide Writing de Europese onderscheiding ‘Innovatief Vreemde Taal Project’ uitgereikt van het Ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschappen.

De uitreiking vond plaats tijdens de landelijke studiedag van het Nationaal Bureau Vreemde Talen en Levende Talen in Utrecht.

Tijdens het congres vonden symposia plaats, en gaven de 8 genomineerde winnaars een presentatie voor een deskundige jury uit binnen- en buitenland, onder voorzitterschap van Prof Theo van Els. De kwaliteit van de inzendingen werd door zowel de jury als aanwezige docenten en uitgevers als ‘bijzonder hoog’ ingeschat.

Rapport

In haar rapport loofde de jury het “internationale character van www.worldwidewriting.com”, de “multi-inzetbaarheid van de software voor zowel talenonderwijs aan lagere, middelbare en hogere onderwijsinstellingen als aan communicatie en journalistieke opleidingen” en het gebruik door taalleerders als native speakers”. De software is namelijk ook te gebruiken door professionale tekstschrijvers en redacties, in zowel Nederland als in het buitenland. De creativiteit lag volgens de jury ook in “het toepassen van een combinatie van bestaande software als Word, BlackBoard met Internet faciliteiten dat resulteerde in een waardevol instrument voor het talenonderwijs.”

Presentatie

Tijdens het congrespresentatie van de internetsite legde co-auteur Ton Ammerlaan vooral de nadruk op de open structuur van de software, die gebruikers in staat stelt zelf aanpassingen te verrichten die specifiek voor hun onderwijs of werkvorm zijn, het gebruik in teleleeromgevingen als BlackBoard en WebCT, en de diverse didactische mogelijkheden die het programma biedt.

Al eerder bleek tijdens zijn presentaties van de software aan ICT-specialisten en toegepast taalkundigen op het EuroCALL congres in Jyvaskyla (Finland) dat het WorldWideWriting project zich wat betreft interface, uitvoering, en didactisch / pedagogisch in het centrum van de belangstelling bevindt. Omdat de software voor studenten en leerlingen met diverse leerstijlen is te gebruiken, en ook gratis is te downloaden op de eigen PC, kan een grote flexibiliteit worden bereikt. De eerste pilots op de Universiteit Nijmegen zijn dan ook positief te noemen.

De ondersteuning van schrijfvaardigheid ontwikkeling en redactie bij gebruikers vindt op dit moment plaats in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en Spaans. Tijdens het congres werd door docentengroepen Italiaans, Turks, Fins en Russisch aangegeven dat zij ook belangstelling hebben voor een versie van de software in hun taal.

Het prestigieuze logo ‘EU Award’ bij de oorkonde betekent een onderkenning van de jarenlange toewijding en inzet van het projectteam van de HAN en de Radboud Universiteit Nijmegen, en kan een aanzet betekenen voor het verder uitbouwen en vervolmaken van de site.

Meer informatie

Voor nadere details kunt u kontakt opnemen met Ton Ammerlaan ammerlaan@ft.han.nl.