Home

Textpert

Schrijfhulp

Genres

Help

NederlandsEnglishEspa˝olDeutschFranšais

 

Spelfout in werkwoordsvorm

Spelfout in werkwoordsvorm

D/T-probleem verkeerd opgelost

d/dt-probleem verkeerd opgelost

d/dd-probleem verkeerd opgelost

t/tt-probleem verkeerd opgelost

Textpert > Taalgebruik > Spelling > Spelfout in werkwoordsvorm

d/dd-probleem verkeerd opgelost

In de aangegeven regel heb je twee werkwoordsvormen door elkaar gehaald die in uitspraak overeenkomen, maar in schrijfwijze verschillen. Zulke werkwoordsvormen worden ook wel 'doubletten' genoemd. In dit geval heb je je vergist bij de keuze tussen de uitgangen 'd' en 'dd'.

Advies

Sommige werkwoorden moeten nu eens met 'd', dan weer met 'dd' geschreven worden. 'Vermoorden/'vermoordden' en 'bereide'/ 'bereidde' zijn daar voorbeelden van. Welke uitgang bij dit soort werkwoorden correct is, kun je als volgt bepalen:

  • Je schrijft alleen 'dd' als het om een persoonsvorm (verbum finitum) in de verleden tijd gaat ('gisteren wiedden zij de tuin').
  • In alle andere gevallen schrijf je 'd' ('nu wieden zij de tuin' en 'morgen zullen zijn vrouw en zijn zoon de tuin wieden').

Het gemakkelijkst is een persoonsvorm te herkennen door de zin in een andere tijd te zetten. Het werkwoord dat dan verandert, is de persoonsvorm. Zo is in 'zij leren Harry kennen' 'leren' de persoonsvorm (vergelijk immers : 'zij leerden Harry kennen'), en in 'zij hebben Harry leren kennen' is 'hebben' de persoonsvorm (vergelijk: 'zij hadden Harry leren kennen').