Home

Textpert

Schrijfhulp

Genres

Help

NederlandsEnglishEspa˝olDeutschFranšais

 

Spelfout in werkwoordsvorm

Spelfout in werkwoordsvorm

D/T-probleem verkeerd opgelost

d/dt-probleem verkeerd opgelost

d/dd-probleem verkeerd opgelost

t/tt-probleem verkeerd opgelost

Textpert > Taalgebruik > Spelling > Spelfout in werkwoordsvorm

D/T-probleem verkeerd opgelost

In de aangegeven regel heb je twee werkwoordsvormen door elkaar gehaald die in uitspraak overeenkomen, maar in schrijfwijze verschillen. Zulke werkwoordsvormen worden ook wel 'doubletten' genoemd. In dit geval heb je je vergist bij de keuze tussen de uitgangen 'd' en 't'.

Advies

D/t kan een probleem opleveren. Sommige werkwoorden moeten nu eens eindigen op een 'd', dan weer op een 't'. 'Verdient'/'verdiend' is daar een voorbeeld van. Welke uitgang bij dit soort werkwoorden correct is, is gemakkelijk te bepalen.

  • Je schrijft een 't' als het om een persoonsvorm (verbum finitum) (enkelvoud/ singularis, tegenwoordige tijd) gaat ('hij beraamt op dit moment een aanslag op de paus').
  • Gaat het niet om een persoonsvorm, dan schrijf je een 'd' ('hij heeft vorig jaar een aanslag op de paus beraamd').

Het gemakkelijkst is een persoonsvorm te herkennen door de zin in een andere tijd te zetten. Het werkwoord dat dan verandert, is de persoonsvorm. Zo is in 'zij leren Harry kennen' 'leren' de persoonsvorm (vergelijk immers : 'zij leerden Harry kennen'), en in 'zij hebben Harry leren kennen' is 'hebben' de persoonsvorm (vergelijk: 'zij hadden Harry leren kennen').